Slik påvirker magnesium- og D-vitaminmangel søvn og energi 

31.01.2017

God søvn er utrolig viktig - både for livskvaliteten og for helsa di - både fysisk og psykisk. Sover jeg ikke godt om natten - så blir dagen heller ikke god. Lunta blir kortere, kroppen blir trøtt og slapp - og uroen større. Er det noe jeg vet mye om, så er det akkurat det. I mange, mange år jaktet jeg på søvnen. Jeg prøvde utallige metoder, teknikker, tilskudd og behandlinger for å prøve å finne tilbake til den gode dype søvnen. Uten god søvn så økes også risikoen for kroniske smerter, forstoppelse, tidlig aldring, depresjon og nedstemthet. Hjertesykdom og kreft er også nevnt i forbindelse med kronisk søvnmangel.

Hva er så årsaken til at så mange mennesker strever med dårlig søvn?

Det kan være mange årsaker til søvnproblemer. Noen kan være genetiske eller miljømessige. Men i mange tilfeller er den vanligste årsakene vitamin- og mineralmangler. Rett og slett næringsmangel - og da i hovedsak:

  • Magnesiummangel (fører til at du sliter med å sovne)
  • D-vitaminmangel (fører ofte til at man føler seg sliten/energiløs på dagtid)

Nyere forskning viser en sterk sammenheng mellom vitamin- og næringsmangler og sykdom, inkludert psykisk sykdom.

Årsakene til magnesiummangel og naturlige kilder til magnesium

Det tok lang tid før jeg selv skjønte denne sammenhengen. Jeg levde over gjennomsnittlig sunt i mange år, men slet likevel med søvnen - men også med uro, smerter og mange av de typiske plagene som følger med magnesiummangel. Etterhvert har jeg forstått at at de fleste av oss rett og slett ikke klarer å få i oss nok magnesium (og andre næringsstoffer) via et normalt sunt kosthold. Det er flere årsaker til dette:

  • Maten i dag inneholder mindre næringsstoffer enn tidligere på grunn av skrinnere jordsmonn, industrialisering, sprøyting, genmanipulering osv.
  • Ubalanser i tarmen din som gjør at opptak av magnesium fra maten er for dårlig
  • Diabetes som fører til at kroppen skiller ut mer magnesium via urin
  • Aldring som fører til et dårligere næringsopptak fra maten du spiser. Eldre mennesker tar oftere medisiner som også "roter til" fordøyelsen og dermed et lavere opptak av næringsstoffer fra mat.

De færreste er klar over at de mangler magnesium, da måling av magnesiumnivået ikke er en del av standard legeundersøkelser.

Så hva kan du selv gjøre for å sikre at du får i deg nok magnesium på daglig basis?

For det første bør du spise variert. Lag maten fra bunnen av. Grønne grønnsaker som ruccola og spinat er gode kilder til magnesium. Det samme er enkelte nøtter og frø, som mandler, solsikkefrø, sesamfrø og gresskarfrø. Avokado er også en god magnesiumkilde. Juicing med grønne grønnsaker - eller smoothie med spinat er også måter å få mer magnesium i seg på daglig basis. Drikker du et glass med ferskpressede grønne grønnsaker hver eneste dag er sjansene større for at du får i deg tilstrekkelig med magnesium hver dag. Det beste med å tilstrebe å dekke magnesiumbehovet via mat er at sannsynligheten for å ende opp med for mye av enkelte næringsstoffer er betydelig mindre. Ren mat inneholder alle næringsstoffer i perfekt kombinasjon.

Likevel viser det seg at dette er vanskelig å gjennomføre i en hektisk hverdag. Dette vet jeg, fordi jeg har prøvd. Uansett hva jeg har prøvd så har det aldri vært nok næringsstoffer, vitaminer og mineraler til å dekke mine næringshull - som blant annet påvirket søvnen og hverdagen min i så stor i alle disse årene.

Hva gjenstår da? Jo, å finne et næringstilskudd som er en god nok magnesiumkilde til at kroppen klarer å balansere mangeltilstandene. I tillegg til et variert kosthold!

Om D-vitaminmangel og "påfyll" av D-vitaminer

Flere og flere undersøkelser viser også nødvendigheten av tilstrekkelig med D-vitamin for å holde seg frisk, ha energi på dagtid og sove godt på natten. Hele Norge mangler D-vitaminer er min (ikke bare min) påstand. Hele 75% prosent av verdens befolkning har d-vitaminmangel - og de færreste av dem vet om det! Den aller viktigste kilden til D-vitaminer er sollys - og de færreste av oss får nok av det i løpet av et år. Høst og vinter er vi spesielt utsatt. Jo eldre du er - jo mer D-vitaminer trenger du. Symptomer på D-vitaminmangel er blant annet søvnproblemer, muskelsmerter, du svetter lett (svett i hodet) - og har kanskje fordøyelsesproblemer.

Vitamin d3 er egentlig ikke et vitamin - men et hormon som dannes når huden din eksponeres fra solstråler. Å få tilstrekkelig tid i solen i løpet av året er derfor viktig for å opprettholde D-vitaminnivåene i kroppen. Men bruker du høy solbeskyttelse på huden din vil ikke lagrene dine fylles opp tilstrekkelig. De færreste tenker på det.

Mange forskere mener at en terapeutisk dosering av d-vitaminer kan føre til betydelig færre kroniske sykdommer. Med et balansert optimalt D-vitaminnivå i kroppen er kroppens forsvar mot betennelser, autoimmune sykdommer og influensa også betydelig sterkere.

De viktigste kostkildene til D-vitaminer er fet fisk som makrell, ørret, laks og sild, fiskerogn og -lever. I USA anbefales at voksne trenger ca 8,000 IU per dag for å nå et optimalt serumnivå på 40 ng/ml. Dette er langt høyere enn norske anbefalinger - som derimot er altfor lave til å fylle opp mangeltilstander! For å få et best mulig opptak bør du ta vitamin K2 samtidig via mat eller tilskudd.

Hvordan kan du vite om D-vitaminnivåene dine er tilstrekkelig? Kontakt legen din og be om en måling. Dette bør du gjøre regelmessig for å være på den sikre siden. Ønsker du å lære mer om D-vitaminer anbefaler jeg deg å se denne videoen.

Finn et næringstilskudd som dekker alle dine behov

Hvis du er en av de som har det slik jeg hadde det med konstant søvnproblemer og lite energi på dagtid, så er det et spørsmål om tid før det vil påvirke helsa og livskvaliteten din.

Det første du bør starte med er maten du spiser? Spiser du sunn nok mat i hverdagen og har du en sunn nok livsstil? Hvis svaret er nei, så sier det seg selv at kroppen din ikke får i seg nok næring. Det er rett og slett ikke mulig. Og da oppstår også mangeltilstander raskt.

Får du mange nok timer med sol og dagslys i løpet av dagen - og i løpet av hele året? Hvis svaret er nei også her, og du sover dårlig, så har du med stor sannsynlighet D-vitaminmangel. Har du i tillegg lite energi, muskelsmerter, fordøyelsesproblemer og du svetter mye eller er varm i hodet? Da er sjansen enda større for at du har mangeltilstander.

Jeg spiste et langt over gjennomsnittlig sunt kosthold i mange år. Likevel hadde jeg mangeltilstander. Jeg fikk neppe nok sol i løpet av året til å dekke d-vitaminbehovet. Så for meg var det å finne et optimalt næringstilskudd alfa og omega. For to år siden fant jeg endelig det jeg jaktet etter. Med næringsdrikkene fra FitLine har jeg det verktøyet jeg trenger på daglig basis for å ha nok energi på dagtid - og få dyp god søvn og tilstrekkelig antall timer søvn til å fungere godt på dagtid. Jeg vet også at jeg ikke får i meg for mye av noe, siden alle ingredienser er basert på mat og er vannløselige. Det som ikke tas opp skilles ut gjennom urin. I tillegg er jeg sikret at alle vitaminer og mineraler er satt sammen på en optimal måte - og næringstransportsystemet NTC sikrer et betydelig høyere opptak enn vanlige kosttilskudd. For hele min familie kan vi se på vår helsesituasjon som "før og etter FitLine". Jeg tar mine næringsdrikker morgen, middag og kveld for å sikre at lagrene er fulle slik at kroppen min kan fungere optimalt både dag og natt. FitLine er basert på ren mat fra gode kilder, helt fri for genmanipulering - og jeg kjenner at de gjør kroppen min godt - hver eneste dag.

Etter å ha brukt næringsdrikkene i over to år bestemte jeg meg for å formidle dette budskapet også til andre. Det finnes utallige mennesker der ute som trenger disse næringsdrikkene. Per dags dato har jeg ikke funnet noe som gir samme effekt som disse. Så hvorfor lete videre da? Min påstand er at vi ikke klarer å få i oss nok næring via maten vi spiser. De færreste klarer å få i seg nok magnesium via mat - eller nok sol til å dekke d-vitaminbehovet.

Endring i søvnmønster 

En av mine kunder sendte meg denne illustrasjonen ganske nylig. Skjermbildene er tatt fra en app som måler søvnrytmen hennes - men illustrerer samtidig hennes liv - før og etter oppstart av FitLine. Dette bildet viser søvnmønsteret hennes før oppstart - 9. januar i år. Som du ser er hun nokså urolig og også våken i løpet av natten.

Her er neste bilde - tatt 20 dager senere. Du kan helt tydelig se at kroppen er rolig og at hun har lange perioder med dyp søvn. Er det ikke fantastisk? Hun kan også bekrefte at den gode dype søvnen nå er tilbake - og det i løpet av kort tid.

Ved hjelp av mineraldrikken får hun i seg både mineraler og d-vitaminer til at kroppen faller til ro - og holder seg i ro om natten. Heart Duo sørger for omega 3 og Q10 i perfekt kombinasjon - og gir samme effekt som K2. Og via morgendrikken får også tarmen nok "verktøy" i form av probiotika og enzymer til at næringsopptaket fra både mat og næringsdrikker øker - og energi nok til å fungere godt på dagtid. Alle mine barn fra alderen 10-15 tar også sin morgendrikk og kveldsdrikk hver eneste dag. Vi har alle fire fått en bedre hverdag. Vi har kommet oss gjennom høst og vinter uten hverken omgangssyke, forkjølelse, influeansa, smerter eller søvnproblemer. Næringsgullet har kommet for å bli en fast del av vår familie.

Vi i Team Optimal Helse hjelper deg gjerne

Ønsker du hjelp til å finne tilbake til søvnen du også - så ikke nøl med å kontakte oss.
Vi har flere verktøy som kan hjelpe deg dit du ønsker - til et liv med god aktivitet og innvendig ro på dagtid - og dyp healende søvn på natten. FitLine er en av disse verktøyene. Veien er kanskje lengre og mer kronglete for no
en fordi ubalansene er såpass store - men vi tar gjerne utfordringen. Vi har hittil hjulpet flere hundre mennesker til å komme dit - og tett oppfølging og rådgivning underveis har vist seg å være viktig.

Team Optimal Helse  

Bestill CellRESET og næringsdrikker her